Gepubliceerd door op

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wet en regelgeving in het onderwijs

6 november 2020 @ 10:00 - 15:30

Wet en regelgeving rondom onderwijs aan kinderen met downsyndroom en alle mogelijkheden die het inzetten van PGB met zich mee brengt op school maar ook daarbuiten.

Een unieke studiedag 

De ervaring van de afgelopen SDS/VIM studiedagen leert dat veel mensen niet duidelijk weten welke ondersteuning ingezet kan worden op school, buitenschoolse opvang en thuis. Voor het eerst bieden wij u dan ook een speciale studiedag aan rondom de wet en regelgeving die van invloed is voor onderwijs aan een leerling met downsyndroom op de basisschool en tevens bieden wij de mogelijkheid om alle ins and outs rondom het inzetten van een PGB (ook op school) onder de loep te nemen.

Problemen bij aanmelding of toelating, meningsverschillen over onderwijsondersteuning, onduidelijkheid over OPP’s, ‘handelingsverlegenheid’ van de school zijn zomaar een aantal items die de Down Academy krijgt te horen. Het laatst uitgevoerde behoefte onderzoek van Gert de Graaf in het kader van de Down Academy liet dit ook weer duidelijk zien. Veel organisaties die zouden moeten helpen, bieden niet veel meer dan een telefonisch consult en een algemene verwijzing naar een website.

Het Steunpunt Onderwijs doet meer. Zij hebben specifieke kennis van wet- en regelgeving. Ze zijn deskundig op het gebied van inclusie en weten welke aanpassingen binnen een reguliere school mogelijk zijn. Ze denken mee met ouders en school. Ze weten wie te benaderen voor extra expertise of financiële ondersteuning. Ze kunnen helpen bij het voorbereiden van gesprekken, en indien nodig gaan ze mee naar gesprekken om steun te geven en mee te denken over een oplossing. Ze geven advies en ondersteuning in het veld, met passie en kennis van zaken.

Het Steunpunt Onderwijs bestaat uit José Smits en Jacqueline Schoonheim. Zij zijn experts op het gebied van inclusief onderwijs. Ze hebben al vele ouders bijgestaan in hun zoektocht naar regulier onderwijs of ouders en scholen gefaciliteerd bij vraagstukken rondom inclusie van leerlingen met downsyndroom. Kijk hier voor een aantal ervaringsverhalen.

 

 

Een persoonsgebonden budget (pgb) is bestemd voor zorg, niet voor onderwijs. Maar er zijn mogelijkheden om met een pgb extra zorg en begeleiding binnen het onderwijs te regelen. Hiervan zijn ouders maar zeker scholen vaak niet van op de hoogte.

Mieke Westmeijer voorlichter van belangenvereniging Per Saldo –  dé landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) – zal deze dag op een inzichtelijke manier hopelijk al uw ingewikkelde vragen rondom het PGB weten te beantwoorden. Niet alleen vragen rondom PGB en onderwijs zullen de revue passeren maar ook PGB vragen in een breder perspectief komen aan de orde. Zoals bijvoorbeeld:

  • Hoe vraag je een PGB aan?
  • Wat is het verschil tussen PGB van de gemeente of PGB uit de WLZ?
  • Is het verstandig om vroeg “in de WLZ” te gaan
  • Wat mag je allemaal betalen vanuit het PGB en wat niet?
  • Is er verschil in PGB uit laten betalen aan een familielid of aan een expert?

Voorafgaande aan deze dag kunt u uw persoonlijke PGB vragen mailen zodat u op de dag zelf zeker weet dat u hier een antwoord op zult krijgen.

Een informatieve dag, uniek in zijn soort voor een ieder, zowel ouders als professionals die te maken heeft of krijgt met een kind met downsyndroom in het algemeen en specifiek op school.

Update 14 oktober: Deze studiedag wordt u online aangeboden.


Gegevens

Datum:
6 november 2020
Tijd:
10:00 - 15:30

Locatie

BCN Daltonlaan Utrecht

Organisator

Down Academy
E-mail:
info@downsyndroom.nl